Амстердам забранява круизните кораби

Амстердам забранява круизните кораби

Съветът на Амстердам забрани влизането на круизни кораби в градски пристанища, като част от опитите на холандската столица да ограничи броя на посетителите и замърсяването, съобщава Би Би Си.

Политиците заявиха, че плавателните съдове не съответстват на устойчивите амбиции на града.

Това означава, че централният круизен терминал на река Ей в близост до централната жп гара в Амстердам ще бъде затворен.

Това е най-новата мярка за ограничаване на масовия туризъм в града.

Круизните кораби се превърнаха в символ на проблема, като всяка година повече от 100 от тях акостират в столицата.

Съветът се опитва да изчисти града, като забранява пушенето на канабис по улиците на квартала на червените фенери.

През март градът стартира онлайн кампания, в която призовава младите британци, които обмислят да организират ергенското си парти в Амстердам, да не го правят.

Амстердам е станал жертва на собствената си популярност, привличайки 20 милиона посетители годишно, някои от които са привлечени от репутацията му на парти град.

"Круизните кораби в центъра на града не се вписват в целта на Амстердам да намали броя на туристите", казва Илана Рудеркерк от либералната партия D66, която управлява града заедно с лейбъристите и природозащитниците.

Неотдавна тя сравни круизните туристи с "чума от скакалци", които се спускат наведнъж в града.

Други служители на Амстердам се възмущават от подобен език. Но миналата година кметът Фемке Халсема се оплака, че няколкото часа, в които са на сушата туристите от круизните кораби нямат време да посетят музеи, предпочитат предимно да се хранят в международни вериги и превземат града, но не правят почти нищо за него.

Другата основна причина за премахването на круизните кораби е намаляването на нивата на замърсяване на въздуха в Амстердам. Проучване от 2021 г. на един голям круизен кораб установява, че за един ден той е произвел същите нива на азотни оксиди като 30 000 камиона.

От известно време се разглеждат и други места за акостиране извън центъра на града, но все още не е взето решение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ