Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Астронавтът на НАСА Никол Ман и астронавтът на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) Коичи Ваката ще излязат в космоса от Международната космическа станция (МКС) днес, за да извършат монтажни работи на нейната повърхност, за да модернизират системата за захранване, според НАСА .

Излизането на астронавтите в космическото пространство ще стане от западната шлюзова камера на американския сегмент на МКС. То ще продължи около шест часа и половина. Астронавтите ще монтират от лявата страна на станцията скоба за мощния нов слънчев панел IROSA. Два такива ще бъдат доставени на станцията от американски товарен космически кораб по-късно тази година.

Първата двойка слънчеви панели с висока мощност iROSA бяха сглобени и разгърнати по време на три излизания в открития космос през юни 2021 г. В края на миналата година астронавтите монтираха още един чифт панели, които бяха доставени на МКС от товарния кораб Cargo Dragon на американската компания SpaceX. Нови слънчеви панели вече доставят допълнително захранване на станцията. Общо три чифта нови панели трябва да бъдат добавени към МКС като част от текущата модернизация на енергийната система на станцията.

Новите панели ще генерират 30% повече електроенергия, за да поддържа станцията да работи. Те са монтирани до осем стари, което ще увеличи мощността на енергийната система на станцията от 160 на 215 киловата.

Както отбелязва НАСА, настоящите осем слънчеви панела на МКС засега функционират нормално, но постепенно се амортизират, тъй като се очакваше експлоатационният им живот да бъде 15 години. Първата двойка панели беше разположена на станцията преди повече от 20 години. В момента екипажът на МКС включва руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин, Анна Кикина, американските астронавти Франк Рубио, Джош Касада, Никол Ман и астронавтът на JAXA Коичи Ваката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
С мъдър подход към емоциите
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна