Наука и Здраве

Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Японски и американски астронавт излизат в открития космос за монтажи по повърхността на МКС

Астронавтът на НАСА Никол Ман и астронавтът на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) Коичи Ваката ще излязат в космоса от Международната космическа станция (МКС) днес, за да извършат монтажни работи на нейната повърхност, за да модернизират системата за захранване, според НАСА .

Излизането на астронавтите в космическото пространство ще стане от западната шлюзова камера на американския сегмент на МКС. То ще продължи около шест часа и половина. Астронавтите ще монтират от лявата страна на станцията скоба за мощния нов слънчев панел IROSA. Два такива ще бъдат доставени на станцията от американски товарен космически кораб по-късно тази година.

Първата двойка слънчеви панели с висока мощност iROSA бяха сглобени и разгърнати по време на три излизания в открития космос през юни 2021 г. В края на миналата година астронавтите монтираха още един чифт панели, които бяха доставени на МКС от товарния кораб Cargo Dragon на американската компания SpaceX. Нови слънчеви панели вече доставят допълнително захранване на станцията. Общо три чифта нови панели трябва да бъдат добавени към МКС като част от текущата модернизация на енергийната система на станцията.

Новите панели ще генерират 30% повече електроенергия, за да поддържа станцията да работи. Те са монтирани до осем стари, което ще увеличи мощността на енергийната система на станцията от 160 на 215 киловата.

Както отбелязва НАСА, настоящите осем слънчеви панела на МКС засега функционират нормално, но постепенно се амортизират, тъй като се очакваше експлоатационният им живот да бъде 15 години. Първата двойка панели беше разположена на станцията преди повече от 20 години. В момента екипажът на МКС включва руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин, Анна Кикина, американските астронавти Франк Рубио, Джош Касада, Никол Ман и астронавтът на JAXA Коичи Ваката.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)