Австралия обяви, че е разбила дългогодишен „кошер“ от шпиони

Австралия обяви, че е разбила дългогодишен „кошер“ от шпиони

Австралия обяви, че е разбила дългогодишен „кошер“ от шпиони

Австралия е разбила „кошер“ от шпиони, които са действали в страната от години, съобщи шефът на разузнаването на страната, предаде Би Би Си. Майк Бърджис не уточни коя държава стои зад мрежата, но посочи, че агентите в нея са „отлично обучени“, предаде БНР.

Групата е трябвало да проучи и потенциално да примами мишени, сред които съдии, журналисти и ветерани. Всичко това показва, че заплахата от чужди шпиони днес е най-висока, каза още Бърджис. В годишната си оценка за заплахите за страната шефът на Австралийската организация за сигурност и разузнаване (ASIO очерта и „съгласувана кампания“ за инфилтриране в австралийските медии с цел оформяне на новините и получаване на информация за източниците.

Като част от този план е било предвидена организацията на изцяло платена визита за журналисти в чужда държава, където да бъде получена информация с цел оказване на натиск.

Бърджис каза още, че са осуетени планове на две различни държави за физическо насилие над австралийски граждани, седмица след като правителството разкри ирански план срещу дисидент в Австралия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ