Бил Гейтс е оптимист за бъдещето: Родените след 20 години ще са по-добре, отколкото всички преди тях

Бил Гейтс е оптимист за бъдещето: Родените след 20 години ще са по-добре, отколкото всички преди тях

Бил Гейтс е оптимист за бъдещето: Родените след 20 години ще са по-добре, отколкото всички преди тях

Милиардерът филантроп Бил Гейтс прекарва голяма част от времето си, алармирайки за екзистенциални глобални заплахи, включително бъдещите пандемии и кризи, свързани с изменението на климата и.

Въпреки това съоснователят на Microsoft казва, че продължава да е „голям оптимист“ за бъдещето на човечеството на Земята, предава Си Ен Би Си.

Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени настоящите и бъдещите поколения, Гейтс казва, че всеки, роден през следващите няколко десетилетия, ще бъде по-добре от хората, родени в който и да е предишен момент от историята.

„Все още съм голям оптимист, че би било много по-добре да се родя след 20 години, след 40 години, след 60 години, отколкото когато и да било в миналото“, каза Гейтс в понеделник в интервю за института Lowy - мозъчен тръст, базиран в Сидни, Австралия.

Светът е пълен с обезсърчаващи тенденции, отбеляза Гейтс, давайки за пример неадекватният глобален отговор на пандемията от COVID-19, неуспехи на правителствата да постигнат заявените цели за справяне с изменението на климата и повишена политическа поляризация в САЩ.

През октомври проучване на Gallup установи, че само 42% от американците вярват, че днешните младежи ще имат „по-добър стандарт на живот“ от родителите си. Този брой е с 18 процентни пункта по-нисък в сравнение с 2019 г. и представлява най-ниското ниво на оптимизъм от приблизително три десетилетия въз основа на подобни проучвания в миналото, казват от Gallup.

Песимистите обаче не виждат пълната картина, твърди Гейтс, като според него е лесно да се получи по-негативна представа за някои от тези тенденции, която не отговаря на действителните мащаби на проблемите.

Той посочи напредъка в общественото здравеопазване като посочи, че глобалните нива на смъртност при деца под петгодишна възраст са намалели наполовина през последните две десетилетия.

„Количеството иновации, които са насочени към подобряването на цялостното състояние на човека, все още расте драматично. Ще излекуваме затлъстяването, ще излекуваме рака, ще изкореним детския паралич“, каза Гейтс.

Милиардерът също похвали потенциала за евтина и ефективна зелена енергийна технология през последните години и технологичния напредък, позволяващ на образователните и здравните работници да имат по-голям обхват по целия свят.

„Коефициентът на интелигентност в света, който се обучава, както и качеството на инструментите, с които разполагаме, за да прокараме нашите иновации, независимо дали става дума за здравеопазване, енергетика или образование, са фантастични неща“, каза Гейтс.

Поглеждайки по-назад в историята, е ясно, че нещата продължават да се подобряват, добави той.

„Направете крачка назад и кажете: „Добре, къде бяхме преди 300 години?“, каза Гейтс, отбелязвайки, че средната продължителност на живота на хората се е подобрила значително през последните три века. През 18-ти век средностатистическият човек е умирал преди да навърши 40-години, докато днешната средна продължителност на живота в САЩ е 76,1 години.

„Няма значение дали сте крал или бедняк, вие сте били заобиколени от огромна детска смъртност и изключително ниски нива на грамотност“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ