Британското правителство отряза кралица Камила от лична годишна издръжка

Британското правителство отряза кралица Камила от лична годишна издръжка

 Правителството на Обединеното кралство няма да плаща лична годишна издръжка на съпругата на Чарлз III, кралица Камила, какъвто беше случаят със съпруга на Елизабет II (1926-2022), принц Филип (1921-2021). Вместо това тя ще бъде финансирана чрез механизъм за суверенни безвъзмездни средства, съобщи британският Daily Mail в петък, позовавайки се на доклад на Националната сметна палата, с който изданието разполага.

„Кралица Камила няма да получава отделно плащане от правителството. Нейните дейности ще бъдат финансирани само от суверенната субсидия“, се казва в документа. В същото време принц Филип, съпругът на Елизабет II, е получавал "почти £360 хиляди годишно дори след пенсионирането си през 2017 г.", отбелязва вестникът.

Както обяснява изданието, средствата за изпълнение на служебните задължения от кралицата ще бъдат разпределени от суверенна субсидия. Тя е е фиксиран процент от печалбите на компанията Crown Estate, която се отчита пред парламента. Компанията управлява земи и недвижими имоти, принадлежащи на британската корона. Общата стойност на активите на компанията се оценява на £7,2 млрд. Механизмът за суверенни безвъзмездни средства беше въведен през 2011 г. и беше определен като 15% от приходите на компанията, увеличени с 10% от 2018 г. Плащанията през финансовата 2021-2022 година бяха £86,3 милиона, тоест същите като година по-рано.

Крал Чарлз III и съпругата му Камила бяха миропомазани, короновани и въведени на трона на 6 май 2023 г. в Уестминстърското абатство в Лондон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ