Недостиг на нови самолети държи и това лято високите цени на самолетните билети

Недостиг на нови самолети държи и това лято високите цени на самолетните билети

Цените на билетите за международни въздушни пътувания се очаква да останат високи това лято, най-вече заради продължаващия недостиг на нови самолети. Това установи проучване на германския застраховател Allianz Trade, цитирано от ДПА и БТА.

Производителите се възстановяват бавно от спада в доставките през 2020 година - първата година на пандемията, и не се очаква през текущата година да достигнат глобалното предкризисно ниво от 1600 нови пътнически самолета, според застрахователната група.

За авиокомпаниите това вероятно ще означава връщане към рентабилността предвид силното увеличение на търсенето след края на ограниченията, свързани с коронавируса, и спадащите цени на самолетното гориво.

Според проучването превозвачите ще могат да продават отделните места на много по-високи цени, отколкото през 2019 г., което ще доведе до повишаване на техните маржини на печалба. Цените на билетите за полети между САЩ и Европа са поскъпнали средно с 23% през изминалата година, установява Allianz Trade.

"След три години на загуби авиоиндустрията може да се върне към рентабилност през 2023 г. - това е по-рано от очакваното. Все пак липсата на капацитет остава пречка. Това вероятно ще охлади надеждите на авиокомпаниите за момента. За потребителите това означава, че полетите ще останат скъпи", каза Мило Богертс, главен изпълнителен директор за немскоговоряща Европа.

"Алианц Трейд" цитира прогнози на международната асоциация на авиокомпаниите IATA, която очаква отрасълът да е на плюс от 9,8 милиарда долара през 2023 г. За сравнение, преди пандемията авиокомпаниите отчетоха печалби от 26,4 милиарда долара през 2019 г. с добро запълване на местата на самолетите.

Според оценките на IATA глобалният авиотрафик ще нарасне до 4,35 милиарда пътници през текущата година. Това би било само с 4% под нивата от 2019 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ