Чарлз III пристига в Германия на първата си официална визита в чужбина (снимки)

Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images

Кралят на Обединеното кралство Чарлз Трети кацна в Германия за първата си официална визита, откакто се възкачи на престола, пише Си Ен Ен.

Чарлз Трети и кралицата-консорт Камила пристигнаха на летище Берлин-Бранденбург в сряда следобед местно време за началото на тридневното визита. Те бяха посрещнати с оръжеен салют и прелитане на два военни самолета при кацането.

Първата визита на Чарлз Трети зад граница трябва да започне от Франция в неделя, но посещението бе отменено на фона на протестите и стачните действия в страната заради пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон.

На слизане от самолета кралската двойка беше посрещната от германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и неговата съпруга Елке Бюденбендер. По-късно кралят и кралицата ще бъдат почетни гости на държавен банкет в двореца „Белвю“ - официалната резиденция на президента.

„На него и очевидно на всички британци искам да кажа, че ние в Германия, в Европа, желаем близки и приятелски отношения с Обединеното кралство дори след Брекзит“, каза Щайнмайер във видеообръщение преди пътуването, цитирано от Ройтерс.

Тълпи от хора се събираха пред Бранденбургската врата на столицата часове преди пристигането на краля.

В четвъртък Чарлз ще говори пред Бундестага - долната камара на германския парламент. След това той ще се срещне с някои украински бежанци, които са потърсили убежище в Германия от руската инвазия.

На следващия ден кралят и кралицата ще отпътуват за Хамбург, където ще посетят църквата „Свети Никола“, която понася големи щети от съюзническите бомбардировки по време на Втората световна война. Докато са там, кралят и германският президент ще положат венци като част от кратка възпоменателна церемония.

Въпреки отложеното начало, целите на пътуването остават същите. Пътувайки по искане на британското правителство и след покана от германския президент, кралят ще се надява да поднови и укрепи връзките с Берлин след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Това също е шанс да погледнем напред и да покажем многото начини, по които нашите страни работят в партньорство, независимо дали става въпрос за справяне с изменението на климата, за отговора на конфликта в Украйна, за възможностите за търговия и инвестиции или за споделяне най-доброто от нашите изкуства и култура“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец, с което по-рано този месец бе съобщено за държавното посещение на Чарлз Трети.

За последно Чарлз Трети посети Германия като принц на Уелс през 2020 г., за да отбележи Националния ден на траур в страната за жертвите на войната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ