Марио Драги отново подаде оставка. Италия тръгва към избори

Марио Драги отново подаде оставка. Италия тръгва към избори

Марио Драги отново подаде оставка. Италия тръгва към избори

Премиерът Марио Драги подаде оставка за втори път в рамките на по-малко от седмица и този път тя е приета. Това става ясно от официално съобщение на сайта на президента на републиката Серджо Матарела. Държавният глава прие оставката на министър-председателя Марио Драги, гласи още съобщението

Драги обяви предварително решението си да подаде оставка пред долната камара на Италианския парламент като уведоми депутатите, че отива да депозира оставката си при президента.

Бившият президент на Европейската централна банка благодари на депутатите, които подкрепиха неговото правителство на националното единство през последната година и половина, и призова партиите да подновят „пакта за доверие“, на който се основава неговият кабинет.

Това е вторият му опит да напусне поста си. На 14 юли Драги, който е начело на италианското правителство от 13 февруари миналата година обяви, че иска да се оттегли като министър-председател, като още тогава обясни решението си с мотива, че "по-голямата част от националното единство, което поддържаше това правителство от създаването му, го няма". Президентът обаче тогава не прие оставката му

Настоящото правителство беше сформирано на широка коалиционна основа след поредната правителствена криза и падането на кабинета на Джузепе Конте, който в момента оглавява Движение "5 звезди". Именно оттеглянето на подкрепата на "5 звезди" доведе до решението на Драги да се оттегли. Сега на ход е президентът Матарела, който вероятно ще разпусне парламента и ще обяви предсрочни избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ