Еманюел Макрон се подготвя за разговор с Путин

Еманюел Макрон се подготвя за разговор с Путин

Еманюел Макрон се подготвя за разговор с Путин

В интервю за в. "Паризиен" президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че на 4 декември ще проведе разговор с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, а скоро след това - и с руския президент Владимир Путин. 

Разговорите и с двамата ще бъдат свързани с въпроси за сигурността около ядрената енергетика в Украйна.

Последният телефонен разговор на Макрон с Путин беше на 11 септември. Междувременно в петък Путин разговаря с германския канцлер Олаф Шолц, който го призова за изтегляне на руските войски от Украйна, за да се намери дипломатическо решение на въпроса.

Пред "Паризиен" Макрон засегна и темата за Иран, като разкритикува лъжите на иранските власти и увери, че е упражнил много твърд натиск над иранския си колега заради неприемливите задържания на френски граждани.

"Много лъжи бяха изречени за задържането на седем французи в Иран. Това са наши сънародници, дошли в Иран, понякога по академични причини или чрез асоциации. Нищо не може да оправдае тяхното задържане. То е неприемливо според нас", каза Макрон и увери, че френската дипломация ще продължи да се бори за тяхното освобождаване. Той подчерта, че е упражнил твърд натиск върху иранския президент, за да бъдат зачитани правата на френските граждани и да може консулски персонал да ги посещава, но най-вече за постигане възможно най-бързо на тяхното освобождаване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ