Ердоган обясни целта на срещата между шефовете на ЦРУ и руското разузнаване

Ердоган обясни целта на срещата между шефовете на ЦРУ и руското разузнаване

Ердоган обясни целта на срещата между шефовете на ЦРУ и руското разузнаване

Срещата между ръководителите на СВР и ЦРУ Сергей Наришкин и Уилям Бърнс, която се проведе на 14 ноември в Анкара изигра ключова роля за предотвратяване на ескалация между страните. Целта на преговорите е била разяснена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на разговор с руския му колега Владимир Путин, съобщава ТАСС.

„Президентът Ердоган каза, че контактите между ръководителите на руското и американското разузнаване в Турция са изиграли ключова роля за предотвратяването на неконтролирана ескалация на места“, съобщиха от кабинетът на турския държавен глава.

Ердоган заявил още, че удължаването на конфликта между Русия и Украйна "ще увеличи рисковете, поради което е необходимо да се съживят дипломатическите преговори".

Срещата между двамата шефове на външните разузнавания на САЩ и Русия беше обявена в последния момент в деня, в който се състоя. Тогава, в турската столица пристигна първо Сергей Наришкин, а няколко часа по-късно и Уилям Бърнс. Лаконичният коментар за неговото пребиваване в Анкара бе, че идва да предаде послание за последиците от използване на ядрено оръжие. След срещата нямаше коментар от нито една от двете участващи в нея страни. Два дни по-късно Бърнс се срещна и с украинския лидер Володомир Зеленски. Визитата му съвпадна с поредна масирана руска ракетна атака, довела и до инцидента с падането на две ракети на полска територия. Версиите до момента по-скоро клонят към отклоняване погрешка на ракети от украинската ПВО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ