ИРА се готвела да убие Елизабет II при посещение в САЩ през 1983 г.

ИРА се готвела да убие Елизабет II при посещение в САЩ през 1983 г.

Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха от убийство по време на посещение в САЩ през 1983 г., показват наскоро публикувани документи на Федералното бюро за разследване /ФБР/., съобщи BBC .След смъртта на кралицата, ФБР публикува архивни документи, свързани с пътуванията на покойната кралица до САЩ. Те показват как ФБР, което е част от службите, заети с осигуряването на безопасността на монарха, е било силно разтревожено от заплахи на Ирландската републиканска армия /ИРА/.

Заплахата за убийство е била отправена чрез служител на полицията в Сан Франциско.  Според  досието му той се запознал с мъж, с когото посещавали един и същ ирландски пъб в Сан Франциско. Мъжът твърдял , че търси отмъщение, защото дъщеря му загинала от гумен куршум в Северно Ирландия.

Заплахата е засечена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и нейния съпруг принц Филип в Калифорния.

„Той щеше да се опита да нарани кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху Кралската яхта Британия, когато тя плава отдолу, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети Националния парк Йосемити“, се казва в документа.

В отговор на заплахата Сикрет сървиз планират да "затворят пътеките на моста Голдън Гейт, когато яхтата се приближи". Не е ясно какви мерки са били взети в Йосемити, но посещението се е състояло. ФБР не публикува подробности за арестите по този случай.

Документът от 102 страници беше качен в база данни на информационния сайт на ФБР. Това стана след искане по Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии. Много от държавните посещения на покойната кралица в САЩ, включително посещението през 1983 г. на Западния бряг, дойдоха по време на повишено напрежение на фона на размириците в Северна Ирландия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ