Ирландската певица Шинейд О'Конър почина на 56

Ирландската певица Шинейд О'Конър почина на 56

Ирландската певица и активистка Шинейд О'Конър почина на 56-годишна възраст, съобщава Би Би Си.

Семейството ѝ съобщава новината "с голяма тъга", като казва, че "семейството и приятелите ѝ са съкрушени". Причината за смъртта не е обявена публично.

Тя е най-известна със сингъла Nothing Compares 2 U, издаден през 1990 г., който достига номер едно и ѝ носи световна слава.

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че музиката ѝ "е обичана по целия свят, а талантът ѝ е несравним“.

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс похвали "автентичността" на О'Конър, както и нейния "красив, уникален глас“.

"На тази сравнително млада възраст Ирландия загуби един от най-великите и талантливи композитори, текстописци и изпълнители от последните десетилетия, който имаше уникален талант и необикновена връзка с публиката си, която я обичаше и се отнасяше с такава топлина", допълни той.

Родена като Шинейд Мари Бернадет О'Конър в Гленагери, графство Дъблин, през декември 1966 г., певицата има трудно детство. Самата тя публично е споделяла, че е била подлагана на непрекъснат тормоз и физическо насилие от майка си.

Като тийнейджърка е настанена в Дъблинския център за обучение An Grianan, който някога е бил една от прословутите перални на Магдалена, първоначално създадени, за да затварят млади момичета, смятани за разпуснати.

Една от монахините ѝ купува китара и я среща с учител по музика, което поставя началото на музикалната кариера на О’Конър.

През 1987 г. издава първия си албум The Lion And The Cobra, който е високо оценен от критиката и влиза в топ 40 в Обединеното кралство и САЩ.

Следващият ѝ албум е I Do Not Want What I Haven't Got, която включва Nothing Compares 2 U. Написаната от Принс песен достига номер едно в цял свят, включително в САЩ и Обединеното кралство.

През 1991 г. тя е обявена за изпълнител на годината от списание Rolling Stone и получава награда Brit за международна солова изпълнителка.

През следващата година се случва едно от най-забележителните събития в кариерата ѝ, когато тя скъсва снимка на папа Йоан Павел II в американското телевизионно предаване Saturday Night Live, където е поканена за изпълнител. В мемоарите си Шинейд О'Конър споделя, че това е била единствената снимка, която майка ѝ държала в стаята си и винаги е искала да унищожи тази снимка, защото "тя бе символ на лъжи, лъжци и насилие. Този вид хора, които пазеха подобни неща, бяха дяволи като майка ми. Никога не знаех кога, къде и как щях да я унищожа, но щях да го направя, когато дойдеше точният момент. И с това наум от този момент нататък предвидливо я носех навсякъде, където живеех. Защото на никого не му пукаше за децата на Ирландия."

През януари 2022 г. 17-годишният ѝ син Шейн е намерен мъртъв, след като два дни по-рано е обявен за изчезнал.

Пишейки в социалните мрежи след смъртта му, тя казва, че той е "решил да приключи земната си борба" и моли "никой да не следва примера му".

По-късно певицата отменя всички изпълнения на живо до края на 2022 г. поради "продължаващата си скръб" след смъртта на сина ѝ.

О'Конър отдаде почит на Шейн в един от последните си туитове, като го нарече "любовта на живота ми, лампата на душата ми, ние бяхме една душа в две половини".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ