Израел уволни двама военни, след като откри грешки при удара, убил хуманитарни работници

Израел уволни двама военни, след като откри грешки при удара, убил хуманитарни работници

Израел уволни двама военни, след като откри грешки при удара, убил хуманитарни работници

Двама израелски военнослужещи са уволнени, а високопоставени командири на израелската армия са наказани с порицание, след като разследването на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа, извършено по-рано тази седмица установи сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разследването показа, че израелските сили погрешно са смятали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас“, когато са нанесли удар с дронове по три превозни средства на неправителствената организация "Световната централна кухня“ и са нарушили стандартните процедури.

„Ударът срещу превозните средства за хуманитарна помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал, дължащ се на погрешна идентификация и погрешно взимане на решения, и е атака, която противоречи на стандартните оперативни процедури“, се казва в изявление на военните, публикувано днес.

Те съобщиха, че са уволнили бригаден началник с чин полковник и бригаден военен служител с чин майор и са издали официални порицания на висши служители, сред които и генерала начело на Южното командване.

По-рано Франс прес цитира екипа, управлявал дроновете, с които бяха нанесени ударите, който допуска, че е направил "оперативна грешка при оценката на ситуацията", след като забелязал "стрелец на „Хамас" да стреля от покрива на един от камионите с хуманитарна помощ, които сътрудниците на американската неправителствена организация „Световна централна кухня“ ескортираха.

Атаките срещу хуманитарни работници може да бъдат приравнени на военно престъпление, каза днес Службата по правата на човека на ООН.

„Нападението срещу хора или обекти, работещи за доставките на хуманитарна помощ, може да се равнява на военно престъпление“, каза Джеръми Лорънс, говорител на Службата за правата на човека на ООН. „Както върховният комисар многократно е заявявал, трябва да се сложи край на безнаказаността“, допълни той.

„Израелските въздушни удари, които убиха служителите на „Световната централна кухня“, подчертават ужасяващите условия, при които работят хуманитарните работници в Газа“, каза Лорънс.

„Международното право изисква от всички страни да уважават и защитават хуманитарните работници и да гарантират тяхната безопасност, сигурност и свобода на движение“, допълни той.

Лорънс каза, че спирането на доставките и разпространението на хранителна помощ от неправителствени организации, включително и от „Световната централна кухня“, след убийствата е увеличило „вече реалния риск от повече смъртни случаи от глад и болести в по-голям мащаб“.

Междувременно заместник-външният министър на Полша Анджей Шейна каза, че израелският посланик във Варшава Яков Ливне се е извинил във връзка с израелския въздушен удар. Един от убитите хуманитарни работници беше полски гражданин. Яков Ливне породи възмущение в Полша, когато заяви в "Екс", че "крайнодесни и крайнолеви" в Полша обвиняват Израел в нарочни убийства и добави, че "антисемитите винаги ще си останат такива. Вчера полският президент Анджей Дуда заяви, че коментарът на посланика за удара е бил „възмутителен“ и посочи, че той влошава отношенията между Варшава и Тел Авив, припомня Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ