Китай подкрепя ЕС в усилията за мир в Украйна

Китай подкрепя ЕС в усилията за мир в Украйна

Китай подкрепя ЕС в усилията за мир в Украйна

Китай отказва да бездейства по отношение на конфликта в Украйна, но няма намерение да помага за ескалирането му. Това изявление направи китайският външен министър Ван И на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. „В същото време подкрепяме Европейския съюз и водещите европейски държави да продължат активното посредничество и да положат всички усилия за постигане на мир“, добави китайският външен министър.  „Китай няма да налива масло в огъня, ние ще продължим да играем нашата роля по нашия собствен начин“, каза той.

Китайският дипломат отбеляза, че негативното въздействие на конфликта става все по-сериозно и нарече мирното уреждане като основен приоритет. Той също така подкрепи усилията на Европейския съюз и големите европейски държави за установяване на диалог между Русия и Украйна в контекста на кризата.

Преди ден Ван И призова за възобновяване на прекия диалог между Москва и Киев без предварителни условия. Той добави, че кризата около Украйна е неразривно свързана с всичко, което се случва в света и "колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-важно е да се търсят начини за сътрудничество".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ