Китай спря издаването на визи за Южна Корея и Япония

Китай спря издаването на визи за Южна Корея и Япония

Китай спря издаването на визи за Южна Корея и Япония

Китайското посолство в Сеул обяви във вторник, че спира да издава краткосрочни визи за посетители от Южна Корея, предаде Ройтерс. Това е една от първите реакции на Пекин срещу налагането на антиковид мерки за пътници от Китай, където вирусът се разпространява изключително бързо. Мярката засяга издаването на визи за посещения, бизнес, туризъм, лечение, транзит и други лични дела. Тази мярка ще бъде коригирана в зависимост от отмяната на ограниченията на Южна Корея за влизането на китайски граждани на територията ѝ, съобщи и Радио Китай.

Властите на Китай спряха от вторник да издават практически каквито и да било визи и на японски граждани. Това съобщи агенция Киодо, като се позова на източници от туристическия отрасъл, предаде БТА.  Визовият център на Китай в Япония разпрати известие за това до японските туроператори. Мерките обхващат и визите за туристически пътувания. От днес няма и възможност за записване с оглед бъдещо подаване на документи чрез визовия център, отбелязва ТАСС. Причините за това решение не се съобщават. От 30 декември Токио подлага на експресни тестове всички пристигащи от Китай, а от 8 януари прилага още по-строги изисквания. 

Китай отвори границите си в неделя след три години изолация, като премахна последната голяма рестрикция, която бе част от динамичната местна политика за "нулев ковид". Тя започна да се разхлабва началото на миналия месец след исторически протести против ограниченията. След разхлабването на мерките китайските власти спряха да публикуват дневни данни за заболеваемостта и съобщават за по-малко смъртни случаи за ден, откакто политиката взе обратен завой. СЗО оспорва данните, тъй като има данни за ръст в търсенето на услуги от погребални агенции. САЩ, Южна Корея, Франция и много други страни предложиха задължително тестване на китайски пътници в отговор на разрасналата се пандемия там. Въпреки че Пекин изисква ковид тестове за всички пътници, които влизат в Китай, служители заплашиха миналата седмица, че ще отмъстят на държавите, налагащи задължително тестване за пътуващи от Китай.  Съобщениетоза спирането на визите за Южна Корея идва ден след проведено телефонно обаждане между китайския външен министър Цин Ган и южнокорейския му колега Пак Джин, в който беше повдигнат въпроса за ограниченията. Китай отхвърли критиката за официалните данни, които споделя пред широката общественост, смятайки обвиненията за опит за клевета на неговия успех в начина, по който се справя с пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ