Населението на Китай започва да намалява в следващите 3 г.

Населението на Китай започва да намалява в следващите 3 г.

Населението на Китай започва да намалява в следващите 3 г.

Увеличаването на населението на Китай се е забавило значително и се очаква да започне да намалява преди 2025 г., съобщи китайският държавен вестник Global Times, цитирайки високопоставен здравен служител. Данните за ражданията в страната, публикувани късно в неделя, показаха, че броят на новородените през 2021 г. е най-ниският от десетилетия в няколко провинции. Броят на новородените в централната провинция Хунан е паднал под 500 хил. за първи път от почти 60 години. Само в южната китайска провинция Гуангдун е имало повече от 1 млн. новородени, пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Китай се бори да обърне тенденцията към бързо свиване на естествения прираст на населението, тъй като много млади хора избират да нямат деца поради различни фактори, включително високите разходи и работния натиск. Очаква се населението на Китай да започне да намалява в периода 2021-2025 г., пише Global Times, цитирайки Ян Уънджуан, ръководител на отдела за населението и семейните въпроси в Националната здравна комисия.

Промяната в законите на Китай миналата година, която позволява на жените да имат по три деца, не помогна значително. Много жени казват, че промяната идва твърде късно и нямат достатъчно сигурност на работата и равенство между половете.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ