Кремъл отрече, че ударите в Одеса ще доведат до проблеми със зърното

Кремъл отрече, че ударите в Одеса ще доведат до проблеми със зърното

Кремъл отрече, че ударите в Одеса ще доведат до проблеми със зърното

Ударите на Въоръжените сили на Руската федерация по военната инфраструктура на морското пристанище на Одеса не може и не трябва да повлияят на първите пратки със зърно в съответствие с Истанмбулските договоренности. Това заяви в понеделник пред журналистът прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков.

По думите на Песков, ООН трябва да изпълни своята част от договореностите по сваляне на ограничения за износ на Русия. Ударът е свързан изключително с военната инфраструктура. Това по никакъв начин не е свързано с инфраструктурата, която се използва за изпълнение на договореностите за износ на зърно. Следователно това не може и не трябва да повлияе по никакъв начин на началото на процеса на доставка, каза говорителят на Кремъл.

„В този случай ООН, както вече казахме, трябва да изпълни частта, която се отнася до косвените ограничения, които са въведени срещу руските доставки, така че те да могат да изпълнят дотоворените си доставки“, обясни Песков. „Няма преки ограничения, но има непреки, които не позволяват пълните пратки, които са толкова необходими за международните пазари, особено за онези региони на света, където гладът започва да е осезаем. Това е много важно“, добави говорителят на Кремъл.

Той подчерта, че е свършена много работа за постигане на договорености, включително от Москва. „Нека изчакаме, за да дадем някакви оценки за ефективността и функционирането на механизмите, които са създадени в съответствие с тези споразумения“, каза Песков.

Цената на пшеницата се повиши рязко в понеделник, като два дни по-рано руски ракети удариха украинското пристанище Одеса. Кремъл казва, че атаката е била насочена срещу военни съоръжения и няма да засегне износа на зърно.

Ракетният удар на 23 юли дойде ден след подписването на споразумение за подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море. То беше подписано в Истанбул от Русия, Украйна, Турция и ООН.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че двете ракети "Калибър", паднали близо до помпена станция на пристанището в Одеса, са насочени "изключително" към военната инфраструктура и "не са свързани със споразумението за износ на зърно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна