Лавров разшири географията на войната в Украйна

Лавров разшири географията на войната в Украйна

Лавров разшири географията на войната в Украйна

Географските цели на руското военно нашествие в Украйна са се променили, стана ясно от изказване на руския външен министър Сергей Лавров, цитирано от РИА Новости. Първоначално руският президент Владимир Путин определи като цел "денацификацията и демилитаризацията" на Луганска и Донецка област. Тоест, за да няма заплахи за руската сигурност, военни заплахи от територията на Украйна, уточни Лавров.

„По време на срещата на преговарящите в Истанбул, имаше една география и нашата готовност да приемем украинското предложение се основаваше на тази география, на географията от края на март 2022 г. Сега географията е друга“, уточни ръководителят на руското външно министерство. По неговите думи сега вече става дума не само за Донецката и Луганската народни републики, но и "за Херсонска област, Запорожка област и някои други територии." Дипломатът подчерта, че този процес "продължава последователно и настойчиво".

Лавров добави, че ако западните страни предоставят на Киев оръжия с голям обсег, по-специално американските реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, тогава географските цели на спецоперацията ще се изместят още по-далеч, тъй като "Русия не може да допусне  в частта на Украйна, която е под под контрола на президента Владимир Зеленски да има оръжия, които представляват заплаха за Руската федерация."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ