Си Дзинпин изтъкна БРИКС като нарастваща конструктивна сила в света

Си Дзинпин изтъкна БРИКС като нарастваща конструктивна сила в света

Си Дзинпин изтъкна БРИКС като нарастваща конструктивна сила в света

„Механизмът за сътрудничество на БРИКС, като важна платформа за сътрудничество за възникващите пазари и развиващите се страни, се превърна в конструктивна сила за насърчаване на глобалния икономически растеж, подобряване на глобалното управление и насърчаване на демократизацията на международните отношения“, каза китайският лидер в писмено изявление, публикувано при пристигането си в Йоханесбург, където на 22-24 август се провежда срещата на върха на обединението. Си заявява, че срещата на върха „ще бъде важен крайъгълен камък в развитието на механизма за сътрудничество на БРИКС и ще издигне единството и сътрудничеството на развиващите се страни на по-високо ниво“.

Срещата на върха ще бъде предшествана от официално посещение на Си Дзинпин в Южна Африка. Той заявява, че не се съмнява, че "благодарение на съвместните усилия на двете страни посещението ще се увенчае с пълен успех".

В същото време той отбеляза, че стратегическото партньорство между Китай и Южна Африка „навлезе в нов етап“ и развитието на отношенията между двете страни „не само ще бъде от полза за техните народи, но и ще донесе повече стабилност на взаимосвързания свят. "

Междувременно стана ясно, че Южна Африка се надява да увеличи производството на готови стоки за износ чрез сътрудничество в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Това заяви южноафриканският министър на търговията, промишлеността и конкуренцията Ебрахим Пател.

"Проблемът е в структурата на търговията. Изнасяме суровини за страните от БРИКС, но внасяме готови продукти. Трябва да променим структурата на търговията, за да произвеждаме повече стоки за износ", каза Пател в ефира на телевизионен канал eNCA. Според министъра подобна промяна в икономическия модел ще позволи на африканските производители да получат повече ползи.

Страните от БРИКС, според експертите на ООН, представляват 42% от световното население, 27% от световния БВП и около 29% от международната търговия. В същото време икономическите позиции на БРИКС бързо се укрепват, обединението с безпрецедентна скорост за предишни епохи се превръща в ключова структура на цялата система на международни отношения, около която се създава нов мощен полюс на влияние. Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август и ще бъде най-голямата среща на държавни и правителствени ръководители от организацията. Сред поканените са лидерите на 54 африкански държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември