Мъск изстрелва свръхтежката ракета Starship след 3-4 седмици

Мъск изстрелва свръхтежката ракета Starship след 3-4 седмици

Третото изстрелване на свръхтежката ракета Starship, създадена за мисии до Луната и Марс, може да бъде след 3-4 седмици, съобщи в понеделник Илон Мъск, соственик и основател на разработчика SpaceX.

„Ракетата Starship за третия си полет трябва да бъде готова за изстрелване след 3-4 седмици“, написа Мъск в социалната медия X. Той отбеляза, че стартовата площадка, от която беше изстрелян Starship в събота, не се нуждае от ремонт и е в отлично състояние.

По-рано в събота SpaceX проведе второто изстрелване на ракета Starship от стартовата площадка на компанията Starbase в Бока Чика в югоизточен Тексас. По време на полета първата степен на ракетата избухна във въздуха след отделяне и комуникацията с кораба беше загубена приблизително 10 минути след изстрелването. Корабът обаче стигна до границата с Космоса. Ракетната система за многократна употреба се състоеше от космически кораб Ship 25 и ракета носител Super Heavy. Височината й достига 122 м, тя е по-висока от всяка друга ракета, създавана някога. Super Heavy е два пъти по-мощен от тежката ракета Space Launch System, създадена от НАСА за пилотирани полети до Луната. Тестовият полет в събота се проведе в безпилотен режим. Планирано беше по време на първия полет ракетата да направи една непълна обиколка около Земята. Тогава Ship 25 трябваше да се приводни в Тихия океан, близо до Хавайските острови.

Първият тестов полет на Starship, извършен през април, завърши с неуспех. След изстрелването корабът не успя да се отдели от носителя и по команда на Spacex свръхтежката ракета се самоунищожи над Мексиканския залив след четири минути полет.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ