Мъск категорично отрече на Русия да са продавани Starlink терминали

Мъск категорично отрече на Русия да са продавани Starlink терминали

Мъск категорично отрече на Русия да са продавани Starlink терминали

Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) отрече появили се информации за продавани комуникационни терминали Starlink на Русия.

Различни информационни агенции съобщиха, че руските въоръжени сили са започнали да използват сателитни терминали Starlink, позовавайки се на изявления на украинската армия. Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви вчера, че терминалите Starlink се използват от руски части като 83-та въздушнощурмова бригада, която се сражава край градовете Клишчивка и Андриевка в източната Донецка област.

Мъск обаче нарече тези съобщения "категорично неверни".

"Доколкото ни е известно, никакви Starlinks не са били продадени пряко или непряко на Русия“, подчерта Мъск в публикация в притежаваната от него социална медийна платформа "Х". "Редица фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това е категорично невярно", написа още той.

Кремъл също излезе с официално опровержение, че сателитната интернет система Starlink на Елон Мъск не е сертифицирана за използване в Русия, нито е официално доставена и следователно не може да бъде използвана.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Това не е сертифицирана при нас система; съответно тя не може да бъде официално доставена тук и не се доставя официално. Съответно тя не може да бъде използвана официално по никакъв начин".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ