НАТО и Украйна ще обсъдят сделката за износ на зърно през Черно море

НАТО и Украйна ще обсъдят сделката за износ на зърно през Черно море

НАТО и Украйна ще обсъдят следващата седмица сигурността в Черно море и по-специално функционирането на коридор за износ на зърно по искане на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Говорителката на алианса Оана Лунджеску заяви, че Съветът НАТО-Украйна, който беше създаден този месец на срещата на върха на международната организация във Вилнюс, ще обсъди ситуацията след оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно през украинските пристанища. Лунджеску допълни, че насроченото за следващата седмица заседание ще бъде на ниво посланици.

Зеленски каза, че е поискал свикването срещата в телефонен разговор с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Двамата лидери са обсъдили последствията от решението на Москва и "продължаващите ѝ опити да използва храната като оръжие, от което са засегнати милиони уязвими хора по целия свят".

Русия заяви, че се оттегля от сделката, понеже западните страни са игнорирали исканията ѝ за гаранции за износа на руски храни и торове, припомня Ройтерс. Москва предупреди, че корабите, които плават към украинските пристанища на Черно море, ще бъдат считани за вражески обекти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ