ООН: Изкуственият интелект по-скоро ще доведе до увеличаване на заетостта

ООН: Изкуственият интелект по-скоро ще доведе до увеличаване на заетостта

ООН: Изкуственият интелект по-скоро ще доведе до увеличаване на заетостта

Въвеждането на технологиите за генеративен изкуствен интелект (ИИ) е много вероятно да доведе до увеличаване на заетостта в света, а не до нейното намаляване. Това се посочва в публикуван в Женева доклад на Международната организация на труда (МОТ), която е специализирана агенция на ООН.

„Генеративният изкуствен интелект е по-вероятно да увеличи числено, вместо да премахне работни места“, отбелязват експертите. Според тях повечето работни места могат да бъдат автоматизирани само частично. „По този начин най-голямото въздействие на тази технология вероятно няма да бъде в ликвидирането на работни места, а в потенциалната промяна в тяхното качество, особено по отношение на интензивността и автономността на работата“, подчертава проучването. МОТ обърна внимание на факта, че работните места, свързани с чиновническа работа, са най-застрашени от ликвидация поради развитието на генеративен ИИ - почти една четвърт от трудовите функции, изпълнявани в тази област, се считат от авторите на доклада за „силно уязвими“.

В страните с високи доходи на глава от населението около 5,5% от всички заети хора работят на работни места, които могат да бъдат засегнати от автоматизацията, свързана с развитието на генеративен ИИ. В страните с ниски доходи „рискът от автоматизация засяга само около 0,4% от работните места“. Потенциалът за нарастване на работните места е „почти еднакъв във всички страни“и това накара авторите на доклада да предположат, че с правилните политики нова вълна от технологична трансформация „може да донесе значителни ползи на развиващите се страни“.

Според проучването автоматизацията, свързана с генеративния ИИ, ще има по-голямо въздействие върху работните места, заемани от жени. Това се дължи на „прекомерната заетост на жени в чиновническата работа, особено в страните с високи и средни доходи“. Експертите смятат, че социално-икономическите последици от развитието на генеративния ИИ до голяма степен ще зависят от качеството на управлението на неговото прилагане. В тази връзка те се застъпват за разработването на „политики, които подкрепят организиран, справедлив и основан на консултации преход“ към генеративни технологии с изкуствен интелект.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ