Папа Франциск призова Русия да се върне в зърнената сделка с Украйна

Папа Франциск призова Русия да се върне в зърнената сделка с Украйна

Папа Франциск призова днес руските власти да се върнат към споразумението, което позволява износ на украинско зърно през Черно море въпреки войната, споменавайки за милионите хора, страдащи от глад, предаде Франс прес.

"Нека не спираме да се молим за мъченическа Украйна, където войната унищожава всичко, включително житото, и това представлява сериозна обида за Бог, защото житото е неговият дар да храни човечеството и виковете на милиони братя и сестри, които страдат от глад, се надигат към небето", заяви предстоятелят на Римокатолическата църква след молитвата "Ангел Господен" пред хиляди поклонници, събрали се на площад "Свети Петър".

"Обръщам се към моите братя, властите на Руската федерация, с призив Черноморската инициатива да бъде възстановена и житото да може да бъде транспортирано безопасно", каза в заключение папата аржентинец, предава БТА. Русия се отказа от това споразумение преди две седмици, което доведе до покачване на цените на зърнените култури, което засяга особено силно най-бедните страни, отбелязва АФП.

Русия излезе от Черноморската зърнена сделка, след като каза, че нейните искания за смекчаване на санкциите срещу собствения ѝ износ на зърно и торове не са били приети. Москва се оплака също, че до бедните държави не достигат достатъчни количества зърно, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин предложи страната му да снабдява държавите от Африка със зърно, някои от тях дори безплатно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ