Паралелна дипломация: Японският премиер пристигна изненадващо в Киев

Паралелна дипломация: Японският премиер пристигна изненадващо в Киев

Паралелна дипломация: Японският премиер пристигна изненадващо в Киев

Японският премиер Фумио Кишида пристигна на изненадващо посещение в Киев, часове след като китайският президент Си Дзинпин започна тридневната си официална визита в Русия, съобщи AP.  Руската инвазия в Украйна ще бъде в центъра на вниманието и на двете срещи.

Кадри на японската национална телевизия NHK показаха Кишида да върви по перона на гара, ескортиран от няколко души.

Не е сигурно дали някоя от двете срещи ще промени хода на почти 13-месечната война в Украйна, но паралелните разговори на около 800 километра разстояние подчертават ефектите от войната за международната дипломация.

Двете визити идват след седмица, в която Китай и Япония се радваха на насърчаващи външната им политика дипломатически успехи, насърчили външната им политика.

Кишида ще се срещне с президента Володимир Зеленски в украинската столица, докато в Москва Си разговаря с Путин.

Японският премиер ще „изрази уважение към смелостта и търпението на украинския народ, който защитава родината си под ръководството на президента Зеленски, и ще заяви солидарност и непоколебима подкрепа за Украйна като глава на Япония и председател на Г-7“, посочи в изявление японското външно министерство, обявявайки пътуването му до Киев.

На преговорите Кишида ще изрази своето „абсолютно отхвърляне на едностранната промяна на статуквото от страна на Русия чрез нахлуване и сила и ще потвърди своя ангажимент да защитава основан на правила международен ред“, се казва още в изявлението на министерството.

В понеделник следобед Путин топло посрещна китайският лидер Си Дзинпин в Кремъл в началото на неговото тридневно посещение, което двете големи сили описаха като възможност да задълбочат своето „приятелство без ограничения“, посочва AP.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ