Полша и Словакия ще увеличат разходите си за отбрана

Полша и Словакия ще увеличат разходите си за отбрана

Полша и Словакия ще увеличат разходите си за отбрана

Полша ще увеличи значително разходите си за отбрана догодина до поне 3% от брутния си вътрешен продукт, а съседна Словакия също влага сериозно във въоръжените си сили. Това обявиха премиерите на двете натовски членки Матеуш Моравецки и Едуард Хегер, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. 

Двамата лидери присъстваха на многонационално военно учение в Полша, където направиха заявка за повишаване на отбранителните си способности и на военното сътрудничество помежду си с оглед на войната в съседна Украйна. 

По думите на Моравецки догодина правителството му ще похарчи над 100 милиарда злоти (21,4 млрд. долара), "а може би дори и 130 млрд. злоти (27,8 млрд. долара)" за осъвременяване на въоръжените си сили. Той поясни, че това ще се равнява на 3-4% от полския БВП - което автоматично ще направи бюджета за отбрана на Полша един от най-големите сред тези на 30-те членки на НАТО. Засега тя заделя за армията си малко над 2 на сто. 

"Най-добрата стратегия е да сдържаш противника със силата на собствената си армия, както и чрез сътрудничество с другите страни", каза Моравецки. 

Словашкият му колега Хегер заяви, че правителството в Братислава "усилено модернизира въоръжените си сили" и добави, че руското нападение срещу Украйна е показало необходимостта от регионално сътрудничество в областта на отбраната. 

Моравецки и Хегер наблюдаваха маневри, в които участваха около 2000 полски, словашки, чешки, унгарски, американски и британски военнослужещи. Учението "Пума-22" се състоя на полигона Нова Демба в Югоизточна Полша, на около 150 км от границата с Украйна. 

"Искаме да създадем мир и затова искаме да покажем, че разполагаме с достатъчно сили за опазване на мира", каза Хегер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ