Популярен московски общинар застрашен от затвор заради фалшиви новини за армията

Популярен московски общинар застрашен от затвор заради фалшиви новини за армията

Популярен московски общинар застрашен от затвор заради фалшиви новини за армията

Съветникът от Московския общински район Красноселски Иля Яшин беше обвинен в разпространение на "фалшиви материали за руската армия, основани на политическа омраза", каза неговият адвокат Мария Ейсмонт. Той е заплашен от затвор от 5 до 10 години.

По време на разпита Яшин отказал да даде показания поради "очевидната политическа мотивация на това наказателно дело".

Според адвокат Мария Ейсмонт днес в 14:00 часа московско време ще има заседание на Басманния съд, на което следствието може да поиска политикът да бъде изпратен в следствения арест. Самият Яшин трябва да напусне днес специалния арест, където излежа 15 дни по обвинения в неподчинение на полицията.

Повод за образуване на делото стана предаването в YouTube, където политикът говори за кланетата в украинския град Буча. Яшин е един от малкото руски опозиционни политици, останали в страната, които открито се противопоставят на руската инвазия в Украйна. Той многократно заявява, че не възнамерява да напуска страната, въпреки преследването. През май срещу политика бяха съставени четири протокола по членове за „дискредитация“ на руската армия (чл. 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения), като по три от тях присъдени глоби от 90 000 рубли. За повторно нарушение на този член може да бъде заведено наказателно дело, а не административна санкция.

"Няма да бягам и да се крия от никого, няма да отрека думите си. Аз съм против войната, защото съм патриот на Русия. А армията, от моя гледна точка, е дискредитирана от тези, които отприщиха това престъпно клане “, каза Яшин. 

През юли 2021 г. политикът се оттегли като ръководител на общинския съвет на Красноселския район на Москва. Тогава той обясни решението си със засилен натиск върху общината на Красноселски район. Според оценки на правозащитници наказателното дело срещу Яшин стана 71-вото, заведено от средата на март по чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация за „военни фалшиви новини“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ