Пред страните от ШОС Москва обяви: Следите от терора в "Крокус" водят към украинските спецслужби

Пред страните от ШОС Москва обяви: Следите от терора в Крокус водят към украинските спецслужби

Пред страните от ШОС Москва обяви: Следите от терора в "Крокус" водят към украинските спецслужби

Следите от терористичния акт в "Крокус Сити Хол" водят към украинските спецслужби - това заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев в реч по време на 19-ата годишна среща на секретарите на Съвета за сигурност на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). В учредената през 2001 година организация членуват Kитaй, Pycия, Kaзaxcтaн, Kиpгизcтaн, Πaĸиcтaн, Taджиĸиcтaн, Узбeĸиcтaн, а от миналата година и Иран.

Патрушев стигна и по-далече като доразви твърдението си с версията, че всъщност зад нападението стоят САЩ, които контролират украинските власти и са създали „забранената в Русия и призната за терористична групировка "Ислямска държава".

"Опитват се да ни внушат, че терористичният акт е извършен не от киевския режим, а от привърженици на радикалната ислямска идеология, вероятно от членове на афганистанския клон на ИДИЛ ", заяви той пред участниците във форума.

"Много по-важно е обаче бързо да се установи кой е поръчителят и спонсорът на това чудовищно престъпление. Неговите следи водят до украинските специални служби. Но на всички е добре известно, че киевският режим не е независим и е изцяло контролиран от Съединените щати. Трябва да се има предвид и фактът, че Вашингтон създаде ИДИЛ, Ал Кайда, добави Патрушев.

Той отбеляза също, че извършителите на терористичния акт са били задържани близо до граница, където според него от украинска страна се е подготвял прозорец за изтеглянето им. Патрушев определи като неадекватна реакцията на Владимир Зеленски, който обвини руските власти за терористичната атака. Според него е показателно и това, че САЩ веднага след терористичния акт са започнали "активно да лансират тезата, че Украйна не е замесена".

Терористичното нападение в концертната зала "Крокус Сити" в Подмосковието беше извършено вечерта на 22 март, малко преди началото на концерта на група "Пикник", когато група въоръжени мъже нахлу в залата и откри стрелба по посетителите, а след това запали сградата. Загинаха 144 души, а над 550 бяха ранени. Ден по-късно отговорност за нападението пое "Ислямска държава" Руският президент Владимир Путин също заяви, че нападението е извършено от радикални ислямисти. В същото време ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников допусна, че САЩ, Обединеното кралство и Украйна може да са замесени в терористичната атака. Русия постави под съмнение кой е отговорен за атаката още в първите часове след нея като говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова на няколко пъти директно насочи подозрения към САЩ и Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ