Президентът на Южна Корея апелира за сътрудничество заради заплаха от Севера

Президентът на Южна Корея апелира за сътрудничество заради заплаха от Севера

Президентът на Южна Корея апелира за сътрудничество заради заплаха от Севера

Южнокорейският президент Юн Сок Йол призова във вторник за по-силно сътрудничество за борба с финансирането от Северна Корея на нейните ядрени и ракетни програми.

„Въпреки санкциите на Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея продължава незаконно да финансира своите ядрени и ракетни програми“, каза Юн Сок Йол във видеообръщение на форума на Инициативата за сигурност срещу разпространението на ядрени оръжия (PSI) на южнокорейския остров Чеджу. "Нашето сътрудничество трябва да стане по-надеждно, за да отговорим на подобни заплахи", каза той. Според президента на Република Корея разпространението на оръжия за масово унищожение може да представлява "сериозна заплаха" за международния мир на фона на "безпрецедентни" заплахи от страна на комунистическия Север.

От своя страна вторият заместник-министър на външните работи на Южна Корея Лий До Хун призова за усилия за борба с разпространението на оръжия за масово унищожение. „Независимо от начина, по който севернокорейският режим го нарича, не може да се отрече, че това представлява крещящо нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякакви изстрелвания с помощта на технология за балистични ракети“, каза той за подготовката на КНДР за изстрелване на сателит.  „Призоваваме Пхенян да се въздържа от този незаконен акт“, добави заместник-министърът.

Срещите на Инициативата за сигурност срещу разпространението на оръжия за масово унищожение се провеждат на всеки пет години. Тази година в него участват делегати от над 70 страни, включително САЩ, Япония и Австралия. Настоящата среща се провежда за първи път в азиатска страна и идва на фона на опасения относно изстрелването на първия военен шпионски сателит от Севера през юни.

По-рано беше съобщено, че Пхенян е уведомил Международната морска организация (IMO) за плановете си да изстреля сателит през следващите две седмици. Според източник от телевизионната компания NHK изстрелването е планирано за периода от 31 май до 11 юни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ