Проучване във Великобритания определя възрастта за пенсиониране на 71 години

Проучване във Великобритания определя възрастта за пенсиониране на 71 години

Във Великобритания възрастта за пенсиониране ще трябва да се повиши до 71 години, сочи проучване за въздействието на нарастващата продължителност на живота и спада на раждаемостта върху държавната пенсия, съобщава в кореспопденция БНР. Пенсионната възраст от 66 години в Обединеното кралство се очаква да бъде повишена на 67 години между май 2026 година и март 2028 година. От 2044 година се очаква тя да бъде 68 години.

Изследването обаче показва, че това не е достатъчно и че всеки, роден след април 1970 година, може би ще да трябва да работи до 71-годишна възраст, преди да има право на пенсия. По този начин ще се запази статуквото на броя работещи срещу един гражданин на държавна пенсия, обяснява Лес Мейхю, асоцииран ръководител за глобални изследвания в Международния център за дълголетие и автор на доклада. Той дори посочи, че ако към уравнението се прибави и подобряването на здравното състояние на застаряващите хора, възрастта за песниониране може да бъде и по-висока.  

Джонатан Криб, ръководител на отдела за пенсиониране в Института за фискални изследвания, от своя страна казва, че макар и да не е против по-високата пенсионна възраст, увеличаването ѝ, без да се вземат предвид други мерки за спестяване на разходи не е „реалистично или справедливо“.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ