Русия блокира удължаването на мисията на ООН в Либия

Русия блокира удължаването на мисията на ООН в Либия

Русия блокира удължаването на мисията на ООН в Либия

Мисията на ООН ще остане в Либия само три месеца по настояване на Русия, въпреки че страната продължава да е изправена пред продължаваща гражданска война от 2011 г.

Тримата африкански членове на Съвета за сигурност на ООН се въздържаха в знак на протест срещу блокирането на Русия на по-дългото удължаване, което според тях е необходимо, за да помогне на разделената страна да премине към избори и стабилност, предаде Daily Sabah.

Заместник-посланикът на Русия Дмитрий Полянски повтори позицията на Москва, че мисията на ООН трябва да получи нов специален представител, преди да има по-дълъг мандат.

Специалният пратеник на ООН Ян Кубиш подаде оставка на 23 ноември миналата година след 10 месеца работа, а редица кандидати, предложени от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, бяха отхвърлени от членовете на Съвета, от самата Либия или от съседите ѝ.

След като Кубис напусна, Гутериш назначи американския дипломат от кариерата Стефани Уилямс, бивш заместник-специален представител на ООН в Либия, за свой специален съветник. Тя обаче напусна мисията тази неделя, докато либийците се опитват да овладеят конституционната и политическа криза.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд подчерта, че САЩ споделят разочарованието на трите африкански членки на Съвета - Гана, Кения и Габон. Тя определи като „подозрително” твърдението на Русия, че тримесечното удължаване до 31 октомври по някакъв начин ще стимулира избора на нов специален представител.

Мисията на ООН е важна за либийския народ  и е в „подкрепа на подготовката за избори, за прекратяването на огъня, докладване по въпроси, свързани с правата на човека, и предоставяне на техническа помощ за държавните финанси и бюджет”, изтъква Посланикът. Тя добави, че заиграването с мандата от страна на Русия „прави лоша услуга” не само на либийския народ, но и на всички нас.

Богатата на петрол Либия е разтърсвана от конфликти, откакто подкрепено от НАТО въстание свали и уби дългогодишния диктатор Моамар Кадафи през 2011 г. Страната бе разделена от съперничещи си фракции, една на подкрепяния от Изтока пучист генерал Халифа Хафтар, а другата – от ООН в столицата Триполи на запад.

През април 2019 г. Хафтар и неговите сили, подкрепени от Египет, Русия и Обединените арабски емирства, започнаха офанзива, опитвайки се да превземат Триполи. Кампанията му се провали, след като Турция засили военната си подкрепа за подкрепяното от ООН правителство.

Прекратяване на огъня от октомври 2020 г. доведе до споразумение за преходно правителство в началото на февруари 2021 г., оглавявано от министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, и до насрочване на избори за миналия 24 декември, които така и не бяха проведени.

Дбейбах отказа да се оттегли и в отговор законодателите, базирани в източната част на страната, избраха за премиер бившия външен министър Фати Башага, който сега управлява отделна администрация извън град Сирт.

Според помощник-генералният секретар Марта Поби цялостната ситуация в Либия остава „силно нестабилна“, застрашава сигурността с „крайно обезпокоителни“ прояви на сила и спорадично насилие от милиции, ангажирани в политически маневри.

Полянски каза, че Русия разбира гледната точка на африканските си колеги и предупреди, че Либия „се е приближила до червена линия, при пресичането на която въоръженият конфликт може да се възобнови“.

Соломон Корбиех, министър-съветник в мисията на Гана към ООН, смята, че петото поред удължаване на мандата на мисията демонстрира отново провала на Съвета за сигурност „да покаже ангажимент към либийския народ“. Той призова членовете на Съвета „да поставят цялостните интереси на Либия над всичко“ и да подкрепят Генералния секретар за избор на нов лидер за мисията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ