Русия очаква Европа да спре шенгенските визи за нейни граждани

Русия очаква Европа да спре шенгенските визи за нейни граждани

Русия очаква Европа да спре шенгенските визи за нейни граждани

В светлината на действията на Запада, Русия не изключва сценарий, при който на гражданите на Руската федерация вече няма да се издават шенгенски визи. Това каза в интервю за ТАСС директорът на консулския отдел на руското външно министерство Иван Волинкин.

Министерството внимателно следи призивите, идващи от Европа, за спиране на издаването на шенгенски визи на руснаците. Повечето от тези изказвания са направени от надъхани с омраза политици или общественици - русофоби, и ние ги възприемаме по съответния начин,  отбеляза дипломатът. „В същото време вече виждаме практически пълно спиране на обработката на визи за руски граждани в консулските служби на Латвия, Литва, Полша, Чехия и Естония, които са разположени в Русия.“ "В случай на радикално влошаване на консулските връзки с останалите страни - членки на Шенгенското споразумение, не могат да бъдат изключени дори на пръв поглед всякакви невероятни сценарии", добави Волинкин.

Ръководителят на ведомството на руското външно министерство подчерта, че Москва продължава да подкрепя запазването на възможността за взаимни пътувания на граждани на Руската федерация и Европа и се надява на прагматизма и здравия разум на ЕС.

„Но дори да си представим, че хипотетичната ситуация на пълно спиране на издаването на шенгенски визи на руснаците стане реалност, можем да разчитаме на възможността за изграждане на визово сътрудничество на двустранна основа с отделни договарящи се европейски страни“, заключи той. 

Западните държави се надпреварват да предприемат антируски стъпки, но техният арсенал от мерки, които могат да окажат натиск върху Русия, е на изчерпване. Това съобщи пред журналисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки евентуалното премахване на шенгенските визи за руснаците. Виждаме, че страните от ЕС, страните от Северна Америка буквално се надпреварват в предприемането на различни антируски и враждебни мерки спрямо нас. Виждаме също, че им се изчерпва арсенал от някакви мерки, които според тях са в състояние да ни окажат натиск и да ни принудят да променим позицията си, което е погрешна преценка“, каза Песков.

Той добави, че не може да се изключи възможността за отмяна на издаването на шенгенски визи за руснаци, това неизбежно ще доведе до отговор от Москва. "Не можем да изключим някои такива действия от емоционален характер, които няма да се впишат в разбирането за здрава преценка. В тази връзка, да, вероятно, такава опасност не може да бъде изключена", каза той. „Би било много лошо и пак повтарям, разбира се, това неминуемо ще доведе до реакция от страна на Москва", завърши Песков.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ