Русия се оттегля от Международната космическа станция

Русия се оттегля от Международната космическа станция

Русия се оттегля от Международната космическа станция

Руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" ще се оттегли от проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г. Това беше обявено след среща във вторник между генералния директор на "Роскосмос“ Юрий Борисов и руския президент Владимир Путин, съобщи  агенция "Интерфакс".

"Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението и излизането от този проект и станция след 2024 г. е взето", каза Борисов. Според него, дотогава Руската федерация ще започне да подготвя Руската орбитална станция (РОСС).

"Ще продължим пилотираната програма в съответствие с одобрените планове. Но основните приоритети ще бъдат поставени върху създаването на руската орбитална станция", каза Борисов.

Според него космическата индустрия е в тежка ситуация. "Виждам, че моята основна задача, заедно с моите колеги, е не да понижавам, а да вдигам летвата и на първо място да предоставя на руската икономика необходимите космически услуги. И това е навигация, това е комуникация, данни предаване, метеорологична, геодезическа информация и т.н.“, каза той.

"Изграждането на собствена руска космическа станция ще бъде ключов приоритет в усилията на "Роскосмос" за пилотирано изследване на Космоса", каза изпълнителният директор на "Роскосмос“ Юрий Борисов. През юни Дмитрий Рогозин, който по това време заемаше длъжността ръководител на "Роскосмос", заяви, че възобновяването на преговорите за удължаване на работата на МКС след 2024 г. е възможно само ако бъдат отменени санкциите на САЩ срещу руската космическа индустрия.

Изпълнителният директор на "Роскосмос" за пилотирани полети Сергей Крикалев каза пред Интерфакс, че държавната корпорация все още не е определила позицията си относно удължаването на експлоатацията на МКС. Преди това обаче държавната корпорация съобщи, че е получила писма от НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция с отговор на предложението за премахване на санкциите от предприятия в руската космическа индустрия. Както се отбелязва в писмата, САЩ и Канада считат за свой приоритет продължаването на безопасната експлоатация на МКС.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън отбеляза, че съществуващите санкции на САЩ не засягат работата на станцията. "Роскосмос" свързва отговора на това предложение със съдбата на споразумението за възобновяване на международните полети до МКС и удължаване на експлоатацията на станцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ