САЩ дават оръжия за 500 млн. долара на Тайван по ускорена схема

САЩ дават оръжия за 500 млн. долара на Тайван по ускорена схема

САЩ дават оръжия за 500 млн. долара на Тайван по ускорена схема

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя оръжеен пакет на стойност 500 милиона долара за Тайван, използвайки ускорена схема, тествана при доставки в Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Ускорената верига на доставки включва изпращане на оръжия и оборудване от съществуващи запаси в съответствие с т. нар. президентски пълномощия за намаляване на тези запаси, обяснява агенцията. Това ще позволи на САЩ да заобиколят дългия процес на договаряне и производство на оръжия. Bloomberg отбелязва, че законодателите са отбелязали, че традиционната схема вече е довела до изоставане от 19 милиарда долара в доставки на оръжия за Тайван, които са одобрени от Конгреса на САЩ, но все още не са изпратени. За да увеличи доставките, парламентът на САЩ включи във военния бюджет за 2023 г. доставки на оръжие за Тайван на стойност 1 милиард долара по схема за намаление.

Министърът на отбраната Лойд Остин каза на комисията по въоръжените сили на Сената през март: „Моят екип работи усилено, за да се увери, че имаме необходимия капацитет за това конкретно съкращаване“. Той обаче добави, че Пентагонът ще "има нужда от финансиране", за да замени тези оръжия, припомня агенцията.  В същото време Вашингтон е заинтересован от възобновяване на военните контакти с Китай, които бяха прекъснати, когато Съединените щати свалиха китайски балон над негова територия през февруари 2023 г., се казва в информацията на агенцията. След това Китай отхвърли няколко опита на Остин и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили да се свържат по телефона с китайските си колеги.

По-нататъшното охлаждане на отношенията между двете страни последва срещата в САЩ на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти с ръководителя на тайванската администрация Цай Инг-вен.

В момента Пентагонът полага усилия да организира среща между Остин и китайския му колега Ли Шанфу, използвайки съвместното участие на двамата министри в "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур в началото на юни, пише Bloomberg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ