САЩ готвят 15-и пакет с военна помощ за Украйна

САЩ готвят 15-и пакет с военна помощ за Украйна

САЩ готвят 15-и пакет с военна помощ за Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да изпрати своя 15-и пакет с военна помощ за Украйна, с което общата стойност на военните и хуманитарните пратки на САЩ за страната от началото на войната ще възлезе на 7 млрд. долара, пише Си Ен Би Си.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ, поискал да запази анонимност, сподели, че новият оръжеен пакет в размер от 400 млн. долара е координиран с украински служители и е съобразен с по-широкообхватното руско нападение в Източна Украйна.

Тежки артилерийски платформи, като гаубици и далекобойни ракетни системи HIMARS, заемат водещи места в списъците с желанията на украинската армия.

Според служителя последният пакет военна помощ ще включва четири допълнителни HIMARS, като така общият брой на предоставените от САЩ на Украйна системи с висока мобилност ще достигне 12.

По думите му американските войски ще продължат да обучават украинските сили как да използват ракетната платформа.

„Ще продължим да ги обучаваме, защото гледаме на това като на продължителна битка“, каза той, като добави, че обучението на системата HIMARS отнема около седмица.

Служителят отказа да даде подробности за това колко украинци са завършили обучение на платформата HIMARS. Той обаче каза, че  най-новата военна помощ ще бъде смесица от системи, които вече са внедрени в битката, както и нови бойни способности.

Русия заяви по-рано тази седмица, че вече е унищожила две установки на HIMARS край Краматорск, край село в близост до фронтовата линия в Донецка област.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ