САЩ и Израел договориха военно сътрудничество срещу Иран

САЩ и Израел договориха военно сътрудничество срещу Иран

САЩ и Израел договориха военно сътрудничество срещу Иран

Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид подписаха съвместна декларация за стратегическо сътрудничество по време на втория ден от визитата на Байдън в израел, съобщи BBC. С нея Съединените щати се ангажират да оказват подкрепа на Израел в правото му "да се изправи срещу враговете си по всякакъв начин". Джо Байдън увери партньорите си, че Съединените щати са готови да използват всички „елементи на националната си мощ“, за да попречат на Иран да разработи ядрени оръжия. Ръководителят на Белия дом ще разреши и използването на сила, ако това се окаже последната възможна мярка.  „По-лош от Иран в сегашната му форма може да бъде само Иран с ядрени оръжия“, каза Байдън пред израелски репортери. Той добави, че САЩ, заедно със своите съюзници, ще продължат да се съпротивляват на иранската агресия, която включва използването от Техеран на терористичните организации „Хизбула“, „Хамас“ и „Ислямски джихад“ за дестабилизиране на региона.

От своя страна Израел е готов да включи САЩ в разработването на най-новите лазерни оръжия, които според израелските експерти ще променят обичайната отбранителна доктрина. Предполага се, че в бъдеще Израел и САЩ ще могат да предоставят такива оръжия на своите стратегически партньори. Страните подновиха и споразуменията за тясно сътрудничество в областта на високите технологии, науката и работата на специалните служби.

Байдън обеща да се върне към разглеждането на въпроса за предоставяне на израелски граждани на правото на безвизово влизане в Съединените щати.

По време на срещата лидерите обърнаха специално внимание на въпроса за по-нататъшното сближаване между Израел и неговите арабски съседи. Що се отнася до палестинския въпрос, американският президент продължава да смята формата на две съседни държави за единствено правилен, но призна, че това няма да се случи в близко бъдеще.  В петък ръководителят на Белия дом ще посети Източен Йерусалим и други палестински територии, след което ще отлети за саудитския град Джеда

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
С мъдър подход към емоциите
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна