САЩ създават военно подразделение от космически сили в Южна Корея

САЩ създават военно подразделение от космически сили в Южна Корея

САЩ създават военно подразделение от космически сили в Южна Корея

Командването на САЩ обяви формирането на подразделение на космическите сили в Южна Корея, което ще стане част от американския контингент в тази страна, съобщава агенция „Йонхап“.

„Началото на дейността на космическите сили на САЩ в Южна Корея повишава способността ни да защитаваме родината, те трябва да гарантират мира и сигурността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия“, каза командирът на контингента генерал Пол Лакамера .

Агенцията припомня, че звеното е под командването на създаденото през ноември Индо-тихоокеанско командване на космическите сили на САЩ. „Като се има предвид нарастващата заплаха от Китай, зоната на отговорност на командването в Индо-Тихоокеанския регион е основен приоритет за нас. Формирането на командване в Южна Корея подчертава нашия постоянен ангажимент към задачата да гарантираме свободата на индо-тихоокеанския регион“, каза генералът.

Според наблюдатели задачите на новото американско подразделение включват проследяване на изстрелвания на севернокорейски ракети и други подобни задачи, насочени към укрепване на възпиращия потенциал на съюза между САЩ и Южна Корея.

Преди това военновъздушните сили на Южна Корея сформираха собствено звено за операции, свързани с космическото пространство.

Космическите сили на САЩ бяха създадени през декември 2019 г. с мисията „защита на интересите на САЩ в космоса“, както и „провеждане на космически операции“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ