Ню Йорк върна на Италия 142 антики

Ню Йорк върна на Италия 142 антики

Ню Йорк върна на Италия 142 антики

Окръжната прокуратура на Манхатън върна на италианското правителство 142 антики, оценени на около 14 млн. долара, пише ART News. 48 от тях са част от колекцията на Майкъл Щайнхард, милиардерът меценат и филантроп, срещу когото бе образувано криминално разследване. „Тези артефакти заслужават място в родината си“, подчерта в изявление окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, наричайки тяхната културна стойност за Италия „неизмерима“.

По-голямата част от върнатите артефакти идват от тайник, в който Щайнхард е държал 180 антики, оценени на 70 млн. долара. Миналата година той сключи сделка в властите и така сложи край на продължилото години разследване на колекционера от Отдела за трафик на антики към окръжния прокурор. В замяна на конфискуваните предмети от Египет, Гърция, Ирак и Либия, срещу милиардера не бе повдигнато обвинение. Но той получи доживотна забрана за придобиване на антики, въпреки че до последно твърдеше, че не е в нарушение.  

Най-ценният артефакт, върнат на италианските власти, е фреска, изобразяваща бебето Херкулес, което убива змия. Тя е оценена на 1 милион долара. Разследването на прокуратурата установи, че фреската е била плячкосана през 1995 г. от Херкулан в Кампания, разрушен от изригването на Везувий през 79 г. Щайнхард придобива фреската през 1995 г. за 650 000 долара. По време на сделката не са били представени данни за произхода на рисунката.

Други антики, които бяха върнати, включват три фрески от 4 век пр.н.е., изобразяващи сцени с жени в траур. Те са били ограбени от древен гръцки полис. Други 60 артефакти са върнати на Royal-Athena Galleries.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна