Съветник на Орбан подаде оставка заради „нацистка реч“ на премиера

Съветник на Орбан подаде оставка заради „нацистка реч“ на премиера

Съветник на Орбан подаде оставка заради „нацистка реч“ на премиера

Дългогодишен съветник на Виктор Орбан подаде оставка в знак на протест срещу „чиста нацистка реч“, произнесена от унгарския премиер, „достойна за Гьобелс“, предаде The Guardian.

Жужа Хегедуш, която е до унгарския премиер от 2002 г., заяви, че се чувства все по-неудобно от „нелибералния завой“ на Орбан през последните години. Заявлението ѝ за оттегляне е публикувано в унгарския информационен бюлетин hvg.hu .

Речта на националиста-премиер е от събота, когато той посети румънски регион с голяма унгарска общност. Тогава Орбан спомена, че европейските народи трябва да могат свободно да се смесват помежду си, но че смесването с неевропейци създава „свят на смесени раси“.

„Ние сме готови да се смесим помежду си, но не искаме да станем хора от смесена раса. Страните, в които това се смята за приемливо, вече не са нации“, бяха точните му думи, които предизвикаха острата реакция на Международния комитет на оцелелите от Холокоста в Аушвиц. Организацията определи речта като "глупава и опасна", написа ВВС.

Антимиграционните възгледи на Орбан са добре известни, но за Жужа Хегедус речта в събота премина границата. „Не знам как не забелязахте, че речта, която произнесохте, е чисто нацистка диатриба, достойна за Йозеф Гьобелс“, написа тя в писмото си за напускане.

Кабинетът на Орбан публикува неговия отговор, с който той приема оставката на Хегедюс, но отрича да е расист. „Не можете сериозно да ме обвините в расизъм след 20 години съвместна работа. Вие знаете по-добре от всеки друг, че в Унгария моето правителство следва политика на нулева толерантност към антисемитизма и расизма“, категоричен е премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна