Израел обкръжава Газа, Блинкън отиде в Анкара

Израел обкръжава Газа, Блинкън отиде в Анкара

Шефът на Пентагона Лойд Остин в телефонен разговор с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че САЩ полагат усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на палестинско-израелския конфликт, съобщава американското военно ведомство.

„Той потвърди отново ангажимента на Съединените щати за възпиране на всеки държавен или недържавен играч, който се стреми да ескалира този конфликт“, се казва в изявлението.

По време на разговора Остин също изрази подкрепа за правото на Израел на самоотбрана и „подчерта важността както на защитата на цивилните, така и на доставките на хуманитарна помощ“.

Целта на разговора, отбелязва Пентагонът, е била „да се получи актуална информация за израелските операции в Газа“.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Анкара. Преди Турция той изненадващо посети Ирак. Фокусът на разговорите му с иракския президент беше сигурността на американските части в арабската страна. В Ирак има около 2500 американски военнослужещи. След атаката на Хамас срещу Израел срещу американските бази в Ирак бяха извършени серия от атаки с дронове. Отговорност за нападенията пое групировката "Ислямска съпротива на Ирак". Иракският президент осъди атаките и увери първия дипломат на Съединените щати, че се води разследване за установяване на извършителите.

По същото време стана ясно, че израелската армия планира да завърши обкръжението на град Газа в рамките на 48 часа и да започнат военни операции в града, съобщава в. Haaretz. „Израелските отбранителни сили изчисляват, че силите в ивицата Газа ще обкръжат напълно град Газа в рамките на 48 часа и ще започнат битка в пренаселения град“, се казва в доклада.

Вестникът отбелязва, че „целта на операцията ще бъде да се достигнат до бойците на Хамас, които са били прогонени в града, и да унищожат тунели на Хамас, както военни и цивилни институции“.

Haaretz също така пише, че "Армията вярва, че е възможно да се постигне целта на правителството за унищожаване на Хамас, но това ще изисква дълъг период от време: от няколко месеца до година или дори повече. За да се изчисти района от терористи, ще трябва да се действа внимателно и относително бавно“. По-специално, на този етап армията ще се въздържа от навлизане в тунелите, които могат да бъдат минирани, за да не излага войниците на непосредствена опасност, тунелите се планира да бъдат унищожени на по-късен етап.

В някои случаи, ако разузнаването препоръча, военновъздушните сили ще ударят тунеите от въздуха, неутрализирайки скритите в тях бойци наХамас, пише изданието. Изданието съобщава още, че в момента градът е подложен на масирани бомбардировки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ