Шефът на Rheinmetall: Оръжейните складове са празни. Европа се нуждае от 10 г., за да е готова да се отбранява

Шефът на Rheinmetall: Оръжейните складове са празни. Европа се нуждае от 10 г., за да е готова да се отбранява

Шефът на Rheinmetall: Оръжейните складове са празни. Европа се нуждае от 10 г., за да е готова да се отбранява

Европа ще има нужда от 10 години, преди да бъде напълно готова да се отбранява. Това заяви пред Би Би Си главният изпълнителен директор на най-голямата германска отбранителна фирма Rheinmetall Армин Папергер.

По думите му в момента оръжейните складове са „празни“.

Той отправи това предупреждение по време на посещение на канцлера Олаф Шолц на церемония по полагане на основите на голям нов завод за производство на оръжия в Долна Саксония.

Министърът на отбраната Борис Писториус и датският премиер Мете Фредериксен също присъстваха.

Коментарите му идват, след като думите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за НАТО предизвикаха тревога в Европа.

Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори каза, че веднъж е казвал на друг световен лидер, че няма да защитава членовете на НАТО, които не заделят достатъчно пари за отбрана, и дори би „насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

Вчера отвърли критиките, които си навлече заради свое изказване за НАТО, и увери, че е направил Алианса силен

Rheinmetall заяви, че ще инвестира повече от $300 милиона в новото съоръжение, което се очаква да произвежда 200 000 артилерийски снаряда годишно.

Папергер каза, че ще е необходимо „много време“ за подготовка срещу „агресор, който иска да се бие срещу НАТО“.

„След три-четири години ще сме добре, но за да бъдем наистина подготвени, ни трябват 10 години“, прогнозира той.

„Трябва да произведем 1,5 милиона муниции в Европа“, добави Папергер. Той каза, че огромно количество европейски боеприпаси е изпратено в Украйна, оставяйки малко за европейските запаси.

„Докато имаме война, трябва да помагаме на Украйна, но по-късно ще ни трябват пет години минимум и 10 години, за да запълним наистина запасите от боеприпаси“, коментира той.

Канцлерът Шолц отказа да каже дали е загрижен за коментарите на Тръмп, като подчерта, че е „абсолютно сигуренѝ, че НАТО е „от съществено значение“ за САЩ, Канада и европейските страни.

Той обаче заяви, че руският президент Владимир Путин е показал „имперски амбиции“ и добави: „Ако искате мир, трябва успешно да възпирате евентуални агресори“.

Попитана от Би Би Си дали смята, че Европа трябва да е готова да се справи сама, ако САЩ оттеглят подкрепата си, премиерът на Дания Фредериксен каза, че Европа трябва да е готова „без значение какво ще се случи“. Тя добави, че „все по-агресивната Русия“ е доказателство, че Европа трябва увеличи мащабите на производство на военна техника и боеприпаси.

Изминаха почти две години, откакто канцлерът Шолц обяви Zeitenwende - повратна точка във външната и отбранителната политика на Германия, след пълномащабното нахлуване на президента Путин в Украйна.

Съюзниците се надяваха, че Германия - най-голямата икономика в Европа, ще поеме все по-настоятелна роля в сигурността и ще се откаже от традиционната си предпазливост.

И все пак през 2023 г. Германия беше сред мнозинството членки на НАТО, за които се прогнозираше, че ще пропуснат целта за разходи за отбрана, равняващи се на 2% от брутния вътрешен продукт.

Очаква се Берлин да достигне 2% през 2024 г. - но само чрез еднократен фонд.

Европа инвестира повече след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, казва д-р Клаудия Мейър от  Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността.

„Но ако сме много честни, знаем, че в момента, в конвенционален конфликт, европейците не са в състояние да се защитят без подкрепата на Съединените щати“, добави тя.

По думите и е направено много след Zeitenwende - но все още не е достатъчно, за да може страната се изправи срещу пълния спектър от глобални предизвикателства пред сигурността.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ