Спецслужбите в Азербайджан провеждат операция за лов на ирански шпиони

Спецслужбите в Азербайджан провеждат операция за лов на ирански шпиони

Спецслужбите в Азербайджан провеждат операция за лов на ирански шпиони

Министерството на вътрешните работи на Азербайджан проведе днес специална операция за идентифициране на иранската шпионска мрежа, съобщиха азербайджанските медии.

По-специално операцията е извършена в информационната агенция SalamNews и телевизионния канал Interaz. Според съобщения в медиите по време на операцията са били задържани седем души по подозрение за пропаганда на иранската политика. Засега властите не са дали официална информация. Вероятно поводът е нападението над азербайджанското посолство в Бку в събота.

Сутринта на 27 януари беше извършено въоръжено нападение срещу посолството на Азербайджан в Иран. Въоръжен с автомат "Калашников" мъж уби шефа на службата за сигурност на дипломатическата мисия. При отблъскване на атаката са ранени още двама служители на дипломатическата мисия. Един от ранените е успял да неутрализира нападателя.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече инцидента терористичен акт и поиска Техеран да го разкрие възможно най-скоро.

Иранските медии, позовавайки се на началника на полицията в Техеран, съобщиха, че задържаният нападател е мъж на около 50 години. Той отдаде нападението на посолството на лични и семейни мотиви. Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че Баку не е съгласен с версията на Техеран, според която причина за нападението са семейни обстоятелства. На 29 януари Азербайджан евакуира всички служители на посолството в Техеран.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ