Световните цени на храните по-ниски за трети пореден месец

Световните цени на храните по-ниски за трети пореден месец

Световните цени на храните по-ниски за трети пореден месец

Световните цени на храните са се понижили за трети пореден месец през юни, но са останали близо до отчетените през март рекордно високи равнища. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Ройтерс и БТА.

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 154,2 пункта спрямо преразгледани нагоре 157,9 пункта за май.

Въпреки месечния спад индексът за юни все още е с 23,1 на сто по-висок, отколкото през предходната година заради влиянието на руската инвазия в Украйна, опасенията за неблагоприятни атмосферни условия, силното глобално търсене и високите производствени и транспортни разходи. 

Индексът на ФАО за зърнените храни отчита 4,1-процентен спад на месечна основа, но и 27,6-процентен скок на годишна основа. Според организацията на ООН юнският спад се дължи на обусловената от сезона достъпност до новата реколта в Северното полукълбо и някои от големите страни производителки, както и от по-високите производствени перспективи в Русия.

При растителните масла има спад от 7,6 на сто на месечна основа, задвижван от сезонното увеличение на добива в големите страни производителки и перспективата за увеличение на доставките от Индонезия.

Индексът за цените на захарта е намалял с 2,6 на сто спрямо май, като забавянето в глобалния икономически растеж се е отразило на търсенето.

Индексът за месото е нараснал с 1,7 на сто на месечна основа, поставяйки нов рекорден максимум, а млечните продукти са скочили с 4,1 на сто на месечна основа спрямо май.

Световните цени на млякото на прах са се повишили заради силното търсене на внос и продължаващите нарушения по веригите за доставки. 

ФАО обяви, че повишената прогноза за реколтата от зърнени храни се обуславя в голяма степен от корекцията нагоре с 6,4 милиона тона на оценката за производството на фуражното зърно. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ