Танцувалата с Путин екс външен министър на Австрия заплашена с убийство

Танцувалата с Путин екс външен министър на Австрия заплашена с убийство

Танцувалата с Путин екс външен министър на Австрия заплашена с убийство

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл е напуснала страната заради смъртни заплахи, съобщават американски медии. Журналисти се свързали с нея заради скандала около бившия разузнавач Егисто От, за когото се твърди, че е предал секретна информация на Русия. Самата бивша шефка на австрийското външно министерство отрича да се е познавала с От и да е знаела за делата му.

През 2018 г.  Карин Кнайсъл се омъжи за бизнесмена Волфганг Майлингер, като сред гостите на сватбата беше и руският президент Владимир Путин. Танцът на Кнайсл и Путин предизвика голям отзвук. Критиците й я осъдиха за реверанса, направен след танца. Редица експерти казаха, че това е "знак за подчинение на президента на Русия". Британският вестник The Guardian заяви, че танцът на Кнайсл с Путин подкопава общата политика на ЕС спрямо Русия.

Карин Кнайсъл, която ръководеше австрийското външно министерство от 2017 до 2019 г., е напуснала страната, заради страх от репресии и заплаха с убийство. Това съобщава The Washington Post /WP/, позовавайки се на самата Кнайсъл. В съобщения, адресирани до репортер на изданието, Кнайсъл казала, че "не дава интервюта" и че е емигрирала от Австрия заради "заплахи за убийство", пише изданието.

Статията е посветена на наказателното дело срещу австрийския чиновник Егисто От. Според вестника, От е ръководил австрийските контраразузнавачи и е служил като разузнавач в Турция и Италия. Той е заподозрян в продажба на държавни тайни на руската страна и предоставяне на Москва на информация за „враговете на Кремъл на Запад“, се казва в материала.

Случаят От е един от многото отзвуци от миналогодишното разпускане на австрийската разузнавателна служба BVT - Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Виена реши да създаде нови специални служби. На този фон „Европа започна да се притеснява, че Австрия споделя данни с Русия“, се казва в статията на WP, и затова много европейски разузнавателни агенции спряха да споделят информация с Виена. Европейските служители по сигурността потвърждават, че От, заедно с други офицери от австрийското разузнаване, е възнамерявал да реорганизира австрийските разузнавателни служби в отдел, подчинен на австрийското външно министерство. По това време Карин Кнайсъл е била ръководител на австрийското външно министерство. По време на нейното управление Виена изгражда много приятелски отношения с Москва.

В отговор на искането на WP за коментар Кнайсъл заяви, че никога не е чувала нито за плана на От, нито за самия Егисто От. Самият бивш разузнавач също отрича да е предавал държавни тайни на Русия. Любопитен факт е, че през 2020 г., бившият австрийски външен министър Карин Кнайсъл отиде в полицията и обвини съпруга си Волфганг Майлингер в нападение. Бившата министърка разказа, че по време на кавгата е ударила мъжа си няколко пъти в гърдите. В отговор мъжът й ударил два шамара на съпругата си. Майлингер твърди, че само се опитва да успокои жена си. По думите му Кнайсъл, тя била много притеснена от корона-кризата. Полицията издаде забрана съпрузите да обитават една и съща къща. През юни 2021 г. Карин Кнайсъл се присъедини към борда на директорите на Роснефт.  „Фактът, че имах честта да бъда член на борда на директорите на Роснефт, е много важен. Изразявам своята благодарност на всички, които повярваха в мен на тази позиция “, каза тя по-късно. През февруари 2022 г. Карин Кнайсъл твърди, че Путин е бил прав в думите и предупрежденията си в речта в Мюнхен през 2007 г. Тогава президентът на Руската федерация разкритикува еднополюсния модел на света и обвини САЩ в прекрачване на националните граници във всички области, а също така посочи напредването на НАТО към руските граници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ