The Daily Telegraph: Военният бюджет подкопова кандидатурата на британски министър за шеф на НАТО

The Daily Telegraph: Военният бюджет подкопова кандидатурата на британски министър за шеф на НАТО

The Daily Telegraph: Военният бюджет подкопова кандидатурата на британски министър за шеф на НАТО

Британският министър на отбраната Бен Уолъс може да загуби възможността да стане новият генерален секретар на НАТО, ако не постигне значително увеличение на бюджета на своетоведомство. Това пише на сайта си британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници в алианса. Изданието отбелязва, че Уолъс се смята за един от най-вероятните наследници на сегашния шеф на НАТО, норвежеца Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през септември. Подкрепата за Уолъс в Обединеното кралство и извън него нарасна поради активната роля, която Лондон играе в предоставянето на военна помощ на Украйна. В същото време наблюдателите и експертите са забележимо загрижени за състоянието на британските въоръжени сили, чийто военен потенциал намалява през последните няколко десетилетия на фона на намалените разходи за отбрана. Министърът на финансите Джеръми Хънт ще обяви увеличение на бюджета за отбрана на кралството с £5 милиарда ($6 милиарда) до £54 милиарда ($65 милиарда) на 15 март, според съобщения в британските медии. В същото време Уолъс, който поиска два пъти по-голяма сума, по-рано заяви, че това е достатъчно само за покриване на допълнителните разходи на ведомството, причинени от рязкото увеличение на инфлацията.

„Всички обърнаха внимание на факта, че Уолъс говори за разходи за отбрана", казва източник от НАТО пред изданието. „Ако той не постигне значително увеличение на бюджета на министерството, тогава е вероятно следващият генерален секретар да бъде представител на друга държава.Други държави в НАТО значително увеличават разходите за отбрана.

Избирането на Уолъс за следващ генерален секретар на НАТО би било знак, че кралството остава най-близкият съюзник на ЕС след Брекзит, но източници в британското правителство не оценяват много високо шансовете му той да стане ръководител на алианса. Те очакват назначаването на представител на една от източноевропейските страни и не вярват, че размерът на британския бюджет за отбрана ще играе голяма роля при вземането на решения.

По-рано Уолъс е заявявал, че не се стреми към поста генерален секретар, но не би отказал и такова назначение. Западните медии също нарекоха бившия премиер на кралството Борис Джонсън потенциален наследник на Столтенберг. Сред техните конкуренти изданието споменава ръководителя на правителството на Холандия Марк Рюте, естонския премиер Кая Калас, словашкия президент Зузана Чапутова, бившия хърватски президент Колинда Грабар-Китарович, литовския премиер Ингрида Симоните и вицепремиера на Канада Кристия Фрийланд . В над 70-годишната история на алианса жена никога не е ставала негов генерален секретар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ