„Тройката“ от срещата в Техеран с единна позиция за Сирия и дискретна подкрепа за Путин

„Тройката“ от срещата в Техеран с единна позиция за Сирия и дискретна подкрепа за Путин

„Тройката“ от срещата в Техеран с единна позиция за Сирия и дискретна подкрепа за Путин

Президентите на Русия, Иран и Турция Владимир Путин, Ебрахим Раиси и Реджеп Тайип Ердоган излязоха със съвместно изявление след тристранната среща на върха в Техеран на 19 юли, съобщи РИА Новости. В изявлението се потвърждава ангажиментът за укрепване на тристранното сътрудничество между Русия, Иран и Турция в интерес на постигането на устойчиво и жизнеспособно нормализиране на ситуацията в Сирийската арабска република. „Изразихме решимост да продължим съвместната си работа за борба с тероризма във всички негови форми и проявления. Осъждаме засиленото присъствие и дейността на поименно терористични групи в различни части на Сирия, включително атаки срещу цивилни цели, довели до смъртта на невинни хора“, се казва в изявлението. „Страданията на хората в Сирия трябва да бъдат прекратени възможно най-бързо, за да могат бежанците да се завърнат в страната си“, поясниха участниците.

Трите държави вече преговаряха за бъдещето на Сирия. Русия и Иран подкрепят лидера Башар Асад, а Турция е съюзник на опозицията. От 2017 г. трите сили организират преговори по конфликта в Сирия в т.нар. формат Астана. „Все още не всички въпроси са решени, но има напредък“, каза лидерът на Кремъл във встъпителното си изявление.

По време на срещата на върховния лидер аятолах Хаменей с руския президент Путин, Хаменей отново е упрекнал Запада за разширяването на НАТО на изток. Ако Русия не беше поела инициативата във войната срещу Украйна, щеше да се стигне до друг конфликт, заявил Хаменей по време на разговора си с Путин, цитиран от държавната телевизия Irib. Той намеква за аргумента на Русия, че Москва се чувства застрашена от приемането на източноевропейски държави в западния отбранителен съюз и най-вече от потенциалното присъединяване на Украйна към НАТО.

Официално Иран е неутрален по отношение на войната на Путин срещу Украйна. Но симпатиите на иранското ръководство към Русия са добре известни. През миналата седмица и едно изявление на представител на правителството на САЩ предизвика силно вълнение в страната. Според него, имало индикации, че Москва иска да придобие ирански бойни дронове за войната срещу Украйна. Иран веднага отрече това и категорично увери Украйна, че американските обвинения са "неоснователни". На срещата във вторник въпросът не беше повдигнат публично. На последвалата среща с турския президент Ердоган Путин изрази благодарността си за посредничеството на Анкара по въпроса за доставките на зърно. Украйна и западните страни обвиняват Русия, че блокира украинските пристанища, а с това и доставките на зърно. Москва отхвърля обвиненията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ