Турция изпраща нов сондажен кораб в Средиземно море

Турция изпраща нов сондажен кораб в Средиземно море

Турция изпраща нов сондажен кораб в Средиземно море

Турция възобновява проучванията си за газ и нефт в Средиземно море и подготвя изпращането на новия си сондажен кораб в региона. Това съобщи Daily Sbah, позовавайки се на вицепрезидента Фуат Октай.

„Нашият сондажен кораб Abdülhamid Han планира да започне операциите си в Средиземно море следващия месец“, обяви той в Лефкоша (Никозия), столицата на Северна Република Турски Кипър.

Съобщението за сондажната операция край остров Кипър идва на фона на напрегнати отношения между Анкара и Атина, припомня изданието. Турция и Гърция – и двете членки на НАТО, са в противоречие по множество въпроси, вариращи от етнически разделения остров и морските граници до въглеводородните ресурси в Средиземно море.

Наскоро избухна напрежение около нарушенията на въздушното пространство и статута на островите в Егейско море. Анкара и Атина си размениха взаимни обвинения за незаконни полети и тайно създаване на военни бази на островите в нарушение на международните споразумения.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прекъсна диалога с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за лобиране срещу продажбата на изтребител F-16 на Турция по време на посещение в САЩ тази година. Напрежението нарасна през последните години заради проучванията на природните ресурси и юрисдикцията в Средиземно море.

Турция, която има най-дългата континентална брегова ивица в Източното Средиземноморие, отхвърли претенциите за морски граници, направени от Гърция и администрацията на кипърските гърци, подчертавайки, че тези прекомерни претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на турската част на Кипър.

Анкара последователно оспорва едностранните сондажи на кипърските гърци, твърдейки, че Турски Кипър има същото право върху ресурсите в района, където вече изпрати четири сондажни кораба от средата на май.

Придобит през ноември миналата година корабът Abdülhamid Han се присъединява към турския флот, състоящ се от Fatih, Kanuni и Yavuz. Оборудван с модерна технология и способен да работи в тежки морски условия и дори резервоари с високо налягане, съоръжението ще започне първата си мисия през първата половина на август, допълни министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.  Управляван от държавната енергийна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO), корабът може да работи на максимална дълбочина от 3665 метра (12 024 фута). Той е дължина 238 метра и ширина 42 метра тежи 68 000 бруто тона и има максимална дълбочина на пробиване от 12 200 метра. Има височина на кулата от 104 метра и капацитет от 200 души екипаж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ