Убиецът на Шиндзо Абе първоначално планирал покушение срещу религиозен лидер

Убиецът на Шиндзо Абе първоначално планирал покушение срещу религиозен лидер

Убиецът на Шиндзо Абе първоначално планирал покушение срещу религиозен лидер

Японската полиция продължава днес да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо.

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче той решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация.

Полицията не разкри коя е въпросната религиозна група.

Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара вчера - два дни преди предстоящите утре избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия, информира БТА.

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Япония иска да "защити демокрацията, без да се поддаде на насилието", заяви Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония. Очаква се изборите за горната камара на парламента утре да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна