Учение на три държави дебне за севернокорейски подводници с ракети

Учение на три държави дебне за севернокорейски подводници с ракети

Учение на три държави дебне за севернокорейски подводници с ракети

Военни кораби на Южна Корея, САЩ и Япония започнаха в петък първите си тристранни учения за борба с подводници от пет години насам, съобщи Асошиейтед прес. Това стана, след като Северна Корея поднови ракетните изпитания тази седмица. Неотдавнашните пет изстрелвания на ракети от Севера, които бяха първите подобни тестове за месец, също бяха проведени преди и след посещението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Корея. Там тя потвърди „железния“ ангажимент на САЩ към сигурността на своите азиатски съюзници. 

Еднодневното учение на три държави край източното крайбрежие на Корейския полуостров има за цел да се справи с натиска на Северна Корея за усъвършенстване на способността си да изстрелва ракети от подводници, съобщи в изявление на южнокорейския флот. През последните години Северна Корея строи по-големи подводници, включително ядрена, и тества сложни ракети, които могат да бъдат изстреляни от тях. Това е тревожно развитие за противниците на режима, тъй като е по-трудно да се открият предварително ракетите изстреляни под вода. Южнокорейски служители заявиха миналия уикенд, че разполагат с данни, че Северна Корея се готви да изстреля ракета от подводница.

В ученията участват ядреният самолетоносач „Роналд Рейгън“, както и разрушители на САЩ, Южна Корея и Япония, се казва в изявлението на флота. По време на обучението военноморските кораби на трите държави трябва да търсят и проследяват американска ядрена подводница, която за условията на учението се представя за севернокорейска. „Ние ще отговорим и ще неутрализираме всякакви форми на севернокорейски провокации по недвусмислен и решителен начин“, казва в изявлението на флота капитан Чо, Чунг-хо, командир на военноморските сили на Южна Корея.

Освен ракетите, изстрелвани от подводници, Северна Корея разполага и с различни ракети с ядрен капацитет, които поставят както Съединените щати, така и техните съюзници Южна Корея и Япония на застрашително разстояние. Тази година Северна Корея извърши рекорден брой ракетни тестове, тъй като отказва да възобнови отдавна блокираната ядрена дипломация със Съединените щати. По време на посещението си в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, Харис каза: „На юг виждаме процъфтяваща демокрация. На север виждаме брутална диктатура“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ