Украйна възнамерява да отсрочи плащанията по дълга си с 2 години

Украйна възнамерява да отсрочи плащанията по дълга си с 2 години

Украйна възнамерява да отсрочи плащанията по дълга си с 2 години

Украйна възнамерява да отложи плащания по еврооблигациите си и лихвите по тях с 24 месеца, считано от 1 август. Това се посочва в правителствена резолюция, публикувана днес и цитирана от Ройтерс и БТА. 

Правителството в Киев, което се опитва да се справи с последиците от руската инвазия на 24 февруари, е инструктирало финансовото министерство да преговаря с кредиторите за отсрочване на плащанията до 15 август и да обещава допълнителни лихви за отложените плащания. 

Властите планират също така да отложат плащанията по ценни книжа, обвързани с брутния вътрешен продукт, от май 2023 г. до август 2024 година. 

Киев има няколко неизплатени емисии еврооблигации на стойност около 19,5 млрд. долара с падеж през 2022-2033 г., който се очаква съответно да бъде отсрочен до 2024-2035 година. 

Украйна е изправена пред рекордни плащания по външния си дълг през септември - почти 57 млрд. гривни (1,93 млрд. долара), а приходите в държавния бюджет се равняват едва на една трета от финансовите нужди на страната. 

Тимофей Милованов, съветник в кабинета на украинския президент, призова чуждестранните  партньори на страната да увеличат финансовата си подкрепа за Украйна, за да помогнат на страната да предотврати криза на фона на рязкото увеличаване на разходите заради войната и срива в приходите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ